Valencià English Español

L'arxiu fotogràfic del Museu Fester, amb més de sis mil imatges, conte un patrimoni visual molt important de la història de les nostres festes captada pels diversos aparells que al llarg de la història, tan fotògrafs professionals com aficionats, han emprat.

Les primeres imatges es remunten als albors de les nostres festes, a les darreres dècades del segle XIX, i eren aprofitades per a captar les diverses comparses quan entraven a la Plaça Major en els dies grans de les festes. Passat el temps, podem gaudir dels vestits de les comparses que participaven, amb instantànies captades als actes centrals de la Setmana Gran. Seria ja avançat el segle XX, quan la fotografia es converteix en afició per a una quantitat important de festers que des d'aleshores immortalitzen els dies grans de la festa.

En aquesta finestra es mostrarem una part important del que és aquest llegat fotogràfic que el museu conserva i que exposa públicament en aquesta pàgina web.

Amb motiu de la celebració del Centenari de les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent, la Societat de Festers va decidir instaurar la figura de la Reina de Festes que, acompanyada de deu Dames d’Honor, participarien a les festes d’Ontinyent fins a l’any 1991, moment en què es va considerar que la representació femenina dins la festa ja estava completament acceptada amb la participació de les dones amb ple dret en les vint-i-quatre comparses d’Ontinyent.

Aquestes trenta-una Reines i les seues Corts d’Honor van ser figures protagonistes dels Moros i Cristians en aquest període i participaven en gran quantitat d’actes que expressament s’organitzaven per a retre’ls homenatge: en la Nit del Pregó el diumenge anterior a la Setmana Gran, el Pregoner centrava el seu discurs en la imatge de la corresponent Reina i de la seua Cort d’Honor, el Sopar de Gala que es celebrava el dimecres de festes al Casino de la Societat de Festers també servia per a homenatjar-les.

Entre totes, cal destacar el nom de la que va ser la primera Reina de les Festes de Moros i Cristians de l’any 1960, Maria Amor Tortosa Latonda, que malauradament va morir en l’any 2012.

Pantalla completa

La TafaneraShare in MenéameShare in TuentiShare in FacebookTweet it!