Valencià English Español

L'arxiu fotogràfic del Museu Fester, amb més de sis mil imatges, conte un patrimoni visual molt important de la història de les nostres festes captada pels diversos aparells que al llarg de la història, tan fotògrafs professionals com aficionats, han emprat.

Les primeres imatges es remunten als albors de les nostres festes, a les darreres dècades del segle XIX, i eren aprofitades per a captar les diverses comparses quan entraven a la Plaça Major en els dies grans de les festes. Passat el temps, podem gaudir dels vestits de les comparses que participaven, amb instantànies captades als actes centrals de la Setmana Gran. Seria ja avançat el segle XX, quan la fotografia es converteix en afició per a una quantitat important de festers que des d'aleshores immortalitzen els dies grans de la festa.

En aquesta finestra es mostrarem una part important del que és aquest llegat fotogràfic que el museu conserva i que exposa públicament en aquesta pàgina web.

Des del segle XIX en les festes de Moros i Cristians s'empra un element que fins a l'actualitat ha estat testimoni mut del que ha sigut l'evolució de les festes a Ontinyent: el castell de festes.

Molt lluny queda aquell castell inicial de telons pintats que imitava antigues fortaleses i que s'instal·lava en la part superior del que aleshores era la Plaça de la Constitució. A finals del segle XIX, estos telons van ser substituïts per taulons de fusta amb la mateixa estructura que el castell inicial, que van ser emprats fins a l'any 1917. En l'any 1918 s'inaugurava un nou i imponent castell; aquest, que es va utilitzar fins a la Guerra Civil, també ocupava la part alta de la Plaça d'Alfons XIII i s'instal·lava de façana a façana. En els durs anys de la postguerra va ser substituït per un d'arpillera que a penes va poder suportar una dècada d'existència. En l'any 1948 un nou castell era instal·lat en la façana de la Casa Consistorial i la omplia de diversos elements decoratius. Aquest va perdurar fins a l'any 1984 ja que, a poc a poc, va perdre la seua estructura inicial ja que s'instal·lava a penes una xicoteta part.

Va ser en 1985, amb la commemoració del 125 aniversari de les nostres festes, quan es construiria el Castell que encara hui llueix a la nostra Plaça Major, una obra imponent que conté elements característics de l'arquitectura en època de la Reconquesta i que com els seus antecessors és el decorat perfecte per a les Ambaixades del darrer dia de les festes de Moros i Cristians.

 

La TafaneraShare in MenéameShare in TuentiShare in FacebookTweet it!