L'arxiu fotogràfic del Museu Fester, amb més de sis mil imatges, conte un patrimoni visual molt important de la història de les nostres festes captada pels diversos aparells que al llarg de la història, tan fotògrafs professionals com aficionats, han emprat.
Les primeres imatges es remunten als albors de les nostres festes, a les darreres dècades del segle XIX, i eren aprofitades per a captar les diverses comparses quan entraven a la Plaça Major en els dies grans de les festes. Passat el temps, podem gaudir dels vestits de les comparses que participaven, amb instantànies captades als actes centrals de la Setmana Gran. Seria ja avançat el segle XX, quan la fotografia es converteix en afició per a una quantitat important de festers que des d'aleshores immortalitzen els dies grans de la festa.
En aquesta finestra es mostrarem una part important del que és aquest llegat fotogràfic que el museu conserva i que exposa públicament en aquesta pàgina web.
En la història de les festes de Moros i Cristians d'Ontinyent els principals càrrecs de les festes han deixat imatges irrepetibles en les quals podem gaudir dels diversos vestits que s'han emprat i de la seua evolució. El pas del temps es pot constatar en aquesta galeria en la qual es veuen Capitans del segle XIX, quan les barbes i les perruques postisses formen part important d'aquesta indumentària. Més endavant les plomes i els velluts han deixat pas als metalls i als cuirs que enriqueixen aquestos vestits amb materials tèxtils de diferents procedències -sedes, llis i pells autentiques- i que ricament tractats ens traslladen veritablement a l'època de la Reconquesta.
La desfilada d'aquestos càrrecs pels nostres carrers també ha estat realitzada de moltes i diverses formes. El pas ferm pel mig del recorregut de l'Entrada va deixar pas a l'ús d'animals, que si bé en anys llunyans eren els mateixos que acompanyaven als ontinyentins en els treballs del camp, en la dècada dels 80 ja eren camells i fins i tot elefants que servien de transport per als Capitans, per als Banderers o per als Ambaixadors. En la segona meitat del segle XX comencen a ser utilitzades carrosses de diferents grandàries i dissenys, que han acompanyat també els nostres càrrecs. Hem pogut veure recorrent els nostres carrers reproduccions molt fidedignes del que podria ser un Palau Àrab, una catedral cristiana o diferents interpretacions del nostre castell de festes.
Les imatges que el Museu conserva als seus arxius d'aquestos càrrecs ens fan una idea de com ha evolucionat la nostra festa en la manera de desenvolupar aquestos càrrecs, no tan sols en la figura, sinó també en l'organització dels seus acompanyaments, ballets, esquadres de negres o carrosses que participen en les nostres entrades i s'integren perfectament en un guió narratiu cada cop més treballat i acurat per les comparses de les festes de Moros i Cristians a Ontinyent.